30 Ağustos 2013 Cuma

Bağlama Elemanları: Sıkma PabuçlarıII.

Talaşlı imalatta özellikle frezelemede bilhassa CNC tezgahlarda bağlama elemanı denildiğinde ilk akla gelen elemanlardır pabuçlar. Bağlama pabuçları sayesinde iş parçalarımızı tezgahlarımızın tablasına sıkı sıkıya bağlamak için; mengene, ayna ya da aparatlarımızı da pabuçlarımız sayesinde CNC tezgahımızın tablasına sabitleyerek rahatlıkla çalışmamız mümkün olur. Bu kadar önemli görevi olan pabuçlar aslında basit elemanlardır, kendi atölyenizde bile ihtiyacınıza uygun bir pabuç tasarlayarak üretmeniz mümkündür.
Pabuç Seti
Pabuçları tezgahlarımızda kullanmak için civata ya da saplamaya, tezgahımızın T-kanallarına uyacak şekilde T-somunlara ve pula ihtiyacımız vardır. Farklı çeşitleri bulunan pabuçlar piyasada genellikle civataları,pulları ve T-somunlarıyla beraber set halinde satılmaktadır. Bu set halinde satılan pabuçlar genellikle merdiven diş destekli düz pabuçlar içermektedir.  Civata destekli pabuçlarda ise pabuçta ekstradan diş çekilmiş bir civata deliği bulunmaktadır. Civata destekli pabuçlarda merdiven maliyeti olmadığından dolayı biraz daha ekonomik olarak karşımıza çıkmakla birlikte aslında önemli bir fark da yoktur aralarında. Civata destekli pabuç resmine aşağıdan bakarak fikir sahibi olabilirsiniz.
Civata Destekli Pabuç
Civata Destekli Pabuç
Bunlar düz bağlama pabuçlarıydı. Bunların dışındaki bazı yaygın pabuç çeşitlerinden bahsetmek istiyorum. Bahsi geçmeyen pabuç çeşitleri hakkında teknik hırdavatçılardan bilgi alabilirsiniz.

Yandan Sıkma Pabuçları

Yandan sıkma pabuçları iş parçalarını yandan sıkarak sıkıca kavrar. Montajı mengeneye göre daha kolaydır. Düz pabuçlar gibi iş parçasına üstten basmadığı için üst yüzeyde yapılacak herhangi bir talaşlı imalatı kısıtlayıcılığı yoktur. Hatta alt yüzeyde gerekli kütük tutma payı bırakıldığı takdirde, kalan diğer beş yüzeyde de talaşlı imalat operasyonları yapılmasına izin verir ancak bu şekilde kullanımda dört kenarın hepsinden de yandan destekli pabuçlarla sıkma işlemi yapılması gerekir. Yoksa bir taraf pabuçsuz bırakılarak sadece iki taraftan yandan sıkma pabucu ile sıkma yapılırsa, boş kalan tarafa düşen yüzeylerde beş eksen tezgahta talaşlı işleme yapılırken iş parçasının oynaması ihtimali yüksektir.
Yandan Sıkma Pabuçları
Yandan Sıkma Pabuçları

Yandan destekli pabuçlarda  daha güçlü bir kavrama yeteneği isteniyorsa açılı sıkma yapabilen yetenekte bir yandan sıkma pabucu temin edilmelidir. Çünkü açılı yandan sıkma pabuçları iş parçasını hem yanlardan sıkarken hem de aşağı doğru açısal kuvvet uygulayarak iş parçasını tezgah tablasına bastırarak daha emniyetli bir bağlama sağlar.

Kombine Pabuçlar

Kızaklı Kombine Pabuç
Kızaklı Kombine Pabuç
Söküp takma işlemini kolaylaştıran kombina sıkma pabuçları sayesinde parça üstten sıkılarak bağlanabilir. Seri imalata en uygun pabuç çeşidi olmakla birlikte çok eksenli talaşlı imalata uygun değildir.
Pabuçları Kullanırken Şunlara Dikkat Edin:
  • Pabuçların civata dişleri sağlam olmalıdır,
  • Pabuç oturma yüzeyleri bozuk olmamalıdır,
  • Pabuç oturma yüzeyleri ile iş parçası arasında metal talaşı bulunmamalıdır,
  • Uzun süre kullanılmayacak pabuçlar koruyucu yağ ile yağlanmalıdır,
  • Pabuçların dayama ve destekleri hareketsiz biçimde sabitlenmeli..

KompresörleR

KompresörleR

Kompresörler temelde pnömatik sistemlerin yakıt tankları gibi düşünülebilir. Kompresörlerin yaptığı iş basınçlı hava üretmektir. Ortamdan ya da özel hava besleme kanalından aldığı havayı yüksek hızlarda pompalama işlemi yaparak basınç kabı içerisinde sıkıştırır. Sıkışan ve belli periyodlarda sürekli olarak pompalanan hazır basınçlı hava ise pnömatik sistemlerin yakıt ikmali gibi değerlendirilebilir. Bilindiği üzere CNC tezgahlarda da pnömatik aksamlar bulunmaktadır. Örneğin CNC tezgahlardaki spindle (iş mili) kısmında clamplar CNC tezgah içerisindeki pnömatik sistemlerden biridir. Tabi CNC tezgah üreticileri arasında farklılıklar bulunmakla birlikte hidrolik ya da pnömatik sistemlerin birbirine göre avantaj veya dezavantajları bulunduğundan dolayı tercih doğrultusunda CNC tezgah yapıları değişebiliyor. Her neyse..

Kompresörlerin Sistemlerde Kullanımı
Kompresör Çeşitleri
Enerji kaynağına göre dizel motorlu ve elektrik motorlu kompresörler olarak iki çeşit olsa da asıl olarak çalışma sistemi farklılıklarına göre kompresörleri sınıflandırmakta daha büyük önem görüyorum. Çünkü kompresöre nasıl hareket verildiğinden daha çok kompresöre verilen hareketten nasıl basınçlı hava elde edildiğinin kavranması gerektiği düşüncesindeyim.
Vidalı Kompresörler

Vidalı Kompresörlerde Vida Mekanizması
Mekanizmadan da görüleceği gibi hava hareketi vidalar arasında kalan boşluklar tarafından sağlanır. Emme ve basma yönleri vida helisleri ve vidaların dönüş yönlerine göre belirlenir. Vida boşlukları arasında kalan hava vida hareketleri ile yönlenirken süreklilikten dolayı sabit hacimli hava tankı içerisinde sıkışan hava, yüksek basınç kazanır. Vidalı kompresörlerde bulunan emniyet valfleri sayesinde hava tankının iç basınç mukavemeti göz önünde bulundurularak belli basınca ulaşıldığında güvenlik açısından kompresörün çalışması basınç belli bir değerin altına düşene kadar durdurularak yüksek basınç kaynaklı oluşabilecek tehlikelerin önüne geçilmiş olur. Bu vidaların aşınmadan kolaylıkla dönebilmesi için vidalı kompresörlerde yağlama yapılır.
Pistonlu Kompresörler

Pistonlu Kompresör Mekanizması
Resimdeki görüldüğü şekilde piston hareketine bağlı olarak çalışacak şekilde, tek yönlü emme ve basma valfleri aracılığıyla hareket sağlanır. Klasik içten yanmalı motorların aksine pistonlar krank miline hareket vermez, krank milinden hareket alırlar. Aldıkları hareketi de yukarıda açıkladığım şekilde hava hareketine dönüştürürler. Vidalı kompresörlerde olduğu gibi  aynı şekilde emniyet valfleri bulunmaktadır. Diğer yandan verimleri vidalı kompresörlerden daha düşüktür. Daha çok dizel kompresörlere uygun oldukları için elektrikli kompresörlerde pek tercih edilmezler. Bu tip kompresörlerde de yağlama ihtiyacı pistonlar için gereklidir.
Kompresör Bakımı
Günlük Kontrol ve Temizlik:
  • Çalıştırılmadan önce yağ seviyesi kontrol edilmelidir.
  • Çalışma esnasında basınç ve sıcaklık değerleri zaman zaman kontrol edilerek bir sorun olup olmadığına dikkat edilmelidir.
  • Hava filtresinin temizliği kontrol edilmelidir.
  • Hava deposunun ve şartlandırıcı kısımların suyu alınmalıdır.
6 Aylık Bakım:
  • Günlük bakımın aynıları tekrar edilir.
  • Yağ kaçakları ve radyatör kontrol edilir.
  • Panel ve hava filtreleri değiştirilir.

Yıllık Bakım:
  • 6 aylık bakımdakiler yapılır.
  • Yağ ve yağ filtresi değiştirilir.
  • Vida ve motor rulmanları uygun gres yağı ile yağlanır.
  • Panel filtresi değiştirilir.


 ALINTI 

Taşlama Nedir, Nasıl Yapılır?

Taşlama Nedir, Nasıl Yapılır?

Taşlama tezgahlarında yapılan taşlama işlemi bazı imalatçılar tarafından talaşlı imalat yöntemleri arasında sayılırken bazıları tarafından sayılmamaktadır. Talaşlı imalat yöntemi olarak saymayanların sebebi talaşlı imalata göre çok az miktarda talaş kaldırılması ve taşlama operasyonun amacının parçanın geometrisini şekillendirmek olmayıp yüzey kalitesini iyileştirmek olmasıdır. Ben de aslında şahsi teknik görüş olarak taşlama operasyonunu talaşlı imalat saymamakla birlikte yüzey işleme (polisaj benzeri) olarak görenlerdenim. Evet taşlama; temel metal işleme yöntemlerinden biri olmakla birlikte aynen honlama, lepleme, polisaj yöntemleri gibi yüzey iyileştirme yöntemidir ve her ne kadar az miktarlarda talaş oluşuma sebep olsa da talaşlı imalat kategorisine girmemektedir.
Satıh Taşlama Tezgahı
Silindirik Taşlama Tezgahı
Taşlama işleminin nasıl yapıldığını temelde anlatmak gerekirse: Sert aşındırıcı parçacıkların organik veya inorganik birleştirme elemanlarıyla fırınlanarak birleştirilmesiyle elde edilen kesici taşlar, taşlama tezgahında yüksek devirlerde döndürülürken, yavaşça iş parçası yüzeyine teması sağlandıktan sonra sıfır noktası olarak kabul edilerek kullanılan taşın özellikleri ve iş parçası malzemesinin özellikleri göz önünde bulundurularak düşük derinliklerde (maksimum 0.1mm ideal) talaş verilerek hassas ölçüye göre yüzey iyileştirme yapılır. Tabi bu parantez içinde verdiğim değer düzlem (satıh) taşlama yöntemi için geçerli olmakla birlikte en yaygın kullanılan taşlama çeşididir.
İşleme Özelliklerine Göre Taşlama Çeşitleri
Düzlem (Satıh) Taşlama
Adı üstünde düzlemsel yüzeyleri taşlama amacıyla kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde taş dönerken parça manyetik  tabla ya da nadiren de olsa vakumlu tabla yardımıyla sabitlenir. Parça yüzeyinin tablaya göre en yüksek yani taşa en yakın noktasından taş dokundurulduktan sonra tüm yüzey taşlanana kadar taşlama işlemine devam edilir. Daha sonra parça ölçülerek esas ölçü alınır ve bu ölçüye göre talaş verilerek taşlama işlemine istenen ölçüye gelene kadar gerekli paso aralıklarıyla devam edilir. Taşlama sonrasında taşın kalitesi ve malzemenin özelliğine göre cam gibi yüzey elde edilebilir.

Silindirik (Dış) Taşlama
Silindirik geometriye sahip iş parçalarının dış yüzey kalitelerini iyileştirmek amacıyla kullanılır. Düzlem taşlamadan farklı olarak hem taş hem parça dönen, sadece parça dönen ya da puntasız taşlamada olduğu gibi dönen iki taş arasında serbest iş parçası bulundurarak olmak üzere her şekilde silindirik taşlama işlemi yapılabilmektedir. Aynen düzlem taşlamada olduğu gibi esas ölçü alındıktan sonra asıl taşlama işlemine geçilmesi uygundur.
Delik (Dış) Taşlama
Silindirik taşlamanın tersi olacak şekilde iç yüzeyler taşlanır. Taş geometrileri silindirik, konik vb. şekillerde taşlanacak delik geometrisine uygun olarak temin edilebilir.  İş parçası sabit kalırken taşlama taşı dönmektedir. Hassas ölçü elde edilmek isteniyorsa yine bu yöntemde de esas ölçüden sonra talaş vermek gerekmektedir.

Bu yöntemlerin dışında kenar taşlama ve dişli taşlama gibi spesifik taşlama yöntemleri de bulunmaktadır.
Taşlama işlemi şu amaçlarla yapılır:
  • İş parçalarında hassas ölçü elde etme,
  • Sertleştirilmiş malzemelerde sertleştirilen yüzeylerden kurtulmak,
  • Silindirik parçalarda ısıl işlem kaynaklı yüzey hatalarını gidermek,
  • Kaliteli ve parlak yüzeyler elde etmek.


Read more: http://www.catiaturk.com/genel/721/taslama-nedir-nasil-yapilir-25.html#ixzz2dUgAMtHj

21 Mayıs 2013 Salı

Ürün Geliştirme Aşamaları




Ürün Geliştirme Aşamaları 
İşletmeyi sadece tek bir ürüne bağlı bırakmamak son derece önemlidir. Fakat işletmenin uzmanlık alanı pazarda çok iyi tanınan bir ürüne bağlı ise tamamıyla yeni ve farklı bir ürün geliştirmek oldukça zordur. Aynı zamanda yeni ürün sunma işi pahalıdır ve dikkatli planlama gerektirir. Yeni bir bilgisayar ya da otomobil için yapılan araştırma ve geliştirme faaliyetleri çok yüksek tutarlarda finansal kaynak gerektirir. Örneğin Airbus Industrie A3XX’in geliştirilmesi 1995 yılına kadar 6 milyar Pound tutmuştur. Amerikan Ford, Mondeo modelinin geliştirilmesi için 1993 yılında 6 milyar USD harcamıştır. 

Yeni bir ürün için yapılan planın çeşitli aşamaları vardır. Fikirlerin yaratılması ile başlar ve ürünün müşterilere ulaştırılması ile sona erer. Planın detayları organizasyon ve ürüne bağlıdır fakat genel bir yaklaşımla altı aşama olarak belirlenebilir. 

• Fikirlerin oluşturulması. 
• Fikirlerin incelenmesi. 
• İlk dizayn, geliştirme ve test. 
• Pazar analizi ve ekonomik analiz. 
• Son ürün geliştirme. 
• Ürünün pazara sunumu. 

a. Fikirlerin Oluşturulması 

Çoğu organizasyon, sürekli olarak, gerçekleyebilecekleri yeni fikirler ararlar. Bazı fikirler organizasyon içinden gelir, araştırma departmanı yeni bir ürün geliştirebilir, çalışanlar varolan bir ürün üzerinde bir değişiklik önerebilirler. Birçok fikir de organizasyon dışından gelir, bir rakibin ürünü varolan ürünlere adapte edilebilir, müşteriler o anda varolmayan bir ürün talep edebilirler veya yeni düzenlemeler yeni bir ürünü gerekli kılabilir. İlk fikirler birçok kaynaktan gelebilir: 

• Yeni bir ürün için yapılan araştırma ve geliştirme çalışmalarından, 

• Müşteri taleplerini gösteren satış ve pazarlama raporlarından, 

• Bir ürünün yapımını daha kolay hale getirmek için değişiklik öneren operasyonlardan, 

• Rakiplerin ürünlerinden, 

• Yeni bir ürün için organizasyon ile bağlantı kuran müşterilerden, 

• Yeni bir ürün gereksinimi yaratan hukuki düzenlemelerden (örneğin spreylerde CFC gazlarının kullanımının yasaklanması), 

• Diğer dış kaynaklardan. 

Yeni fikirler bulmak kolaydır, zor olan ise bu fikirleri inceleyip en iyisini seçmek ve seçilen fikirleri ihtiyaç duyulan ürünlere dönüştürmektir. 

b. Fikirlerin İncelenmesi 

Tüm fikirler, hatalı ve problemleri olanların ayıklanabilmesi için tek tek incelenmelidir. Bu inceleme sonucunda kolayca reddedilebilecek ürünler: 

• Üretimi imkansız olanlar ya da teknik olarak çok zor olanlar, 
• Daha önce denenip başarı sağlanamayanlar, 
• Varolan bir ürün ile aynı olanlar, 
• Organizasyonun sahip olmadığı bilgi ve tecrübe gerektirenler, 
• Varolan operasyon yapısına uymayanlar. 

Bu inceleme temel olarak pazarlama, finans ve operasyondan gelen insanların oluşturduğu bir takım tarafından yapılır. Bu inceleme sonucunda fikirlerin %80’i elenerek geri kalan %20’si ile bir sonraki aşamaya geçilebilir. 

c. İlk Dizayn, Geliştirme ve Test 

Bu aşamada fikirlerin teknik değerlendirmesi yapılır. Ürünün organizasyon tarafından gerçeklenebilirliği görülür. Tipik olarak iki tip soru sözkonusudur. 

1. Konu ile ilgili genel sorular: Ürün gerçeklenebilir mi? Fikir sağlam ilkelere mi dayanıyor? Tamamen yeni mi, yoksa eski fikirlerin bir varyasyonu mu? Patent problemi ya da rakiplerle ilgili problemler var mı? Gelişmeler ürünü yakalayabilir mi? 

2. Ürüne özel spesifik sorular: Önerilen dizayn teknik olarak gerçeklenebilir mi? Ürün, varolan teknoloji ile üretilebilir mi? Varolan operasyon yapısına uygun mu? Organizasyon gerekli tecrübe ve bilgiye sahip mi? 

Bu sorulardan bazılarına yanıt verebilmek için bir prototip geliştirilip test edilebilir. Bu aşamada kalan fikirlerden yarısına yakını elenir. 

d. Pazar Analizi ve Ekonomik Analiz 

Eğer ürün teknik değerlendirme aşamasını geçerse, sıra kar analizinin yapılacağı ticari değerlendirme aşamasına gelir. Bu aşamada ürünün ne kadar satılacağı, rekabet durumunun ne olduğu, ne kadar yatırım gerektiği, ne gibi bir getirisi olacağı gibi incelemeler pazar ve finansal bakış açısıyla değerlendirilir. Müşteri tepkisini ölçen Pazar araştırmaları bu aşamada yapılabilir. 

Teknik olarak iyi olan birçok fikir ticari değerlendirme aşamasında reddedilir. Bazen, teknik olarak kulağa hoş gelmeyen fikirlerin ticari başarı elde edeceğine inanmak zor olur. Teknik değerlendirme ve ticari analizler beraber fizibilite çalışmasını teşkil ederler. 

e. Son Ürün Geliştirme 

Eğer ürün fizibilite çalışmasını geçerse, son dizayn ve test aşamasına gelir. Bu aşama, ürünün prototip ya da kavramsal modelden müşterilere satılacak ürün formuna dönüştüğü aşamadır. Teknik ve ticari değerlendirmeden elde edilen veriler dizaynı tamamlamak için kullanılır. 

Ürünün son tasarımı genelde en önemli basamaktır. Yapılan tasarım, etkin çalışabilmesi için fonksiyonel, müşterilerin beğenmesi için çekici ve üretim maliyetlerinin düşük olması için yapılması kolay olmalıdır. Bu üç kriterin hepsine uygun bir tasarım yapmak zor olabilir ve değişik fonksiyonlardan gelen insanların oluşturduğu bir takım en iyi çözüme ulaşmak için çalışmak zorundadır. Bu basamakta ürün tasarımı üretim prosesleri de dahil olmak üzere tamamlanır. Daha sonra üretim başlar ve ürün pazara sunulur.

f. Ürünün Pazara Sunumu 

Bu aşamada organizasyon, yeni ürününü müşterilere sunar. Bu, yapılan planın çalışıp çalışmadığının ve ürünün gerçekten başarılı olup olmayacağının görülmesi için ilk şanstır. Birçok ürün başarılı olmaz ve kısa süre içinde üretiminde vazgeçilir. Bazılarının ise olağanüstü başarısızlıkları sözkonusudur. Örneğin 70’lerde Amerika’da, Joseph Schlitz Brewing Co. ürettikleri bira için hızlı fermantasyon yöntemini uygulamaya başladılar. Müşteriler bunu beğenmediler ve satışlar aniden düştü ve firma kayıplarını tekrar geri kazanamadı. 

Başlangıçtaki fikirlerin çok azı, belki %1-2 kadarı geliştirme sürecinin tüm aşamaların geçerek pazara sunulacak bir ürün haline gelir ve bunlarında çok daha az bir kısmı başarılı olur. Ürünün başarısı genelde rekabete bağlıdır. Müşteriler ürün karşılaştırması yaparken birçok kritere bakarlar. Bunlardan en başta gelenleri: 

• Fiyat 
• Bulunabilirlik 
• Kalite 
• Esnekliktir.

altı

27 Mart 2013 Çarşamba

CNC DE KULLANILAN YABANCI KELİMELER

abrasive disk:zımpara taşı
abrasive machining:aşındırma ile talaş kaldırma
acceptance sampling:kabul için örnek alma
accessory:aksesuar, yardımcı teçhizat
accuracy:hassasiyet, doğruluk
acetylene gas:asetilen gazı
acorn nut:tırtıllı somun, taçlı somun
actuator:uyarıcı
adapter:adaptör (ara rakor; birbirinden ayrı cins iki dişli ucu birleştiren ara parça)
addendum:diş ucu (dişlide)
adhesion :tutma, adezyon
adhesive joining :yapıştırma yolu ile birleştirme
adjustment :ayarlama
age hardening :yaşlandırarak sertleştirme
air furnace :hava fırını
allen screw :alyen vida; altı köşeli gömme başlı vida
allen wrench :alyen anahtar, gömme anahtar, altı-köşe "L" şeklinde anahtar
allotropic changes:allotropik değişme, eşözdek değişimi
allowance:pay, tolerans
alloy:alaşım
anchor bolt:tesbit civatası, ankraj bulonu
angle milling cutter:açı frezesi, konik freze bıçağı
angle:köşebent demiri, köşebent, korniye; açı
annealing:normalleştirme tavı, menevişleme
annular gear:içten dişli
anodizing:anotlama, anotsal işlem, anotlama usulü ile oksitleme
anvil:örs
apparatus:cihaz, aygıt, alet
apron:araba önlüğü
arbor:malafa
arc spot welding:arklı nokta kaynağı
arch press:kemerli pres
artificial aging:suni yaşlanma
assemble:monte etmek
assembly:takım; birkaç parçadan meydana gelen
attachment :yardımcı teçhizat, ataşman
austempering :ösmenevişleme
austenite :östenit
automatic screw machine :index tezgahı
axial :eksenel

B
bainite :bainit, alçak derecede sulanmış çelik
bakalite :bakalit
ball-bearing :bilyalı rulman
band sawing machine :şerit testere
barrel finishing :dolaplama
base :taban, kaide, temel
base circle :diş dibi dairesi (dişlide)
basic spindle: ana iş mili
bastard file:orta kalın dişli eğe
batch furnace :yığım fırını
batch production :küme üretimi
batch size :küme büyüklüğü
beam :kiriş
bearing :yatak, rulman
bearing cone :yatak göbeği, iç yatak
bearing cup :rulmanların dış çemberi, yatak kabı
bellows :körük, körük biçiminde
belt :kayış
belt polishing :kayışlı parlatma
bench lathe :masa tornası, saatçi tornası
bench molding :tezgah kalıplaması
bending :bükme, eğme
bentonite :yumuşak balçık
bessemer converter :bessemer potası
bevel gear :konik dişli
bevel protractor :dereceli gönye
bilateral :çift yönlü
billet :bilet, ham demir çubuk
bit :uç, matkap ucu, kalem ucu
blast furnace :yüksek fırın
blind riser :kör oluk
blister copper :saf bakır
bloom :demir kütüğü
blow molding :hava basınçlı kalıplama
bluing :menevişleme
board hammer :tahtalı şahmerdan
bolt :civata
bonding :yapıştırma, bağlama
boring machine :oyma tezgahı, delik işleme tezgahı
boring mill :delik tezgahı
bottom board :faraş tahtası
brace :el matkabı
bracket :konsol, çıkma, destekli raf, dirsek
brass :pirinç
brazing :sert lehim, pirinç kaynağı
break corner :kırma ağız
brittle :gevrek, kırılgan
broaching :broşlama, tığ çekme, boşaltma
broaching machine :boşaltma tezgahı
broaching tools :boşaltma kalemleri, boşaltma tığları
bronze :bronz, tunç
buffer register: tampon kaydedici
buffing :Perdahlama
built-up edge :yığma ağız
burnishing :çapak temizleme
burr :çizik, kazıntı, torna taleminin bıraktığı iz, çapak
bushing :burç
butt welding :düz ek kaynağı, alın kaynağı
butterfly nut :kelebek somun
button :kontrol düğmesi, düğme

C
calibration :kalibrasyon, ayar
calliper :kumpas
calorizing :sementasyon ile aluminyum kaplama
cam :kam, eksantrik, armutçuk, mil dirseği, boynuz
cap screw :civata başlı vida; altı köşe başlı somunsuz vida, kapak vidası, başlık vidası
carbide tools:sert maden takımlar
Carbide:karbür
carburizing:sementasyon, karbonlama
carriage:torna arabası
case hardening:doku sertleştirme, sementasyon
casting:döküm
cavity:kovuk, oyuk, oluk, girinti
cement:çimento
cementation:katılama, karbonlama
center drill:punta matkabı
center gauge:punta mastarı
center punch:nokta zımbası
center:punta (tornada vs.); merkez
centerless grinding:puntasız taşlama
center-rest:punta mesnedi
centrifugal casting:savurma döküm
ceramic tools:keramik takımlar
chain:zincir
chamfer angle:kırma açısı, pah açısı
chamfer length:kırma boyu, pah boyu
chamfer:kırma, pah, yiv, oluk
chassis:şasi, iskelet
chip breaker:talaş kırıcı
chip pan:talaş haznesi
chip:talaş
chipless machining:talaşsız işleme
chisel edge angle:uç ağız açısı
chisel edge:keski ağzı, uç ağız
chisel:keski
chrome plating:krom kaplama
chromium:krom
chuck:ayna, aynaya bağlamak (fiil)
chuking reamer:kovanlı rayba, tezgah raybası
circular pitch:dairesel hatve
circular sawing machine:dairesel testere tezgahı, diskli testere makinası
clamp:kelepçe, mengene
clapper box:menteşeli takım kutusu
clearance fit:bol geçme
clearance:boşluk, açıklık, ara
clutch:kavrama, debriyaj
coarse file:kaba eğe
coating:örtme, kaplama
coining press:darp presi
cold heading:soğuk baş yapma
cold sawing:soğuk kesme
cold welding:soğuk kaynak
cold working:soğuk işlem
collar:bir parçanın etrafını saran blok bilezik, yaka, halka
collet holder:esnek kovan (pens) tutacağı
collet:bilezik, esnek kovan, freze çakısı tutacağı (pens)
column:sütun
combination chuck:üniversal ayna
combination die:keser basar kalıp
combined cut:birleşik kesim, kombine kesim
compass:pergel, pusula
compensation:denkleştirme
compound rest:takım kızağı
compression molding:basınçlı döküm
compressive strength:sıkıştırma dayanımı
Computer Numerical Control (CNC):bilgisayarlı sayısal denetim
computer:bilgisayar
Concentric:eş merkezli
continuous casting:sürekli döküm
continuous chip:akma talaş
Contour:çevre yolu
converter:konverter, değiştirici
coolant:soğutucu
coordinate words: koordinat kelimeleri
cope:örtme, üst döküm derecesi
copper (or cupper):bakır
core diameter (drills):öz çapı
core print:maça yatağı, maça yuvası
core:maça (dökümcülükte)
corrosion:yenim, paslanma
cost:maliyet
cotter pin:maşalı pim, kopilya
cotton waste:üstüpü
counter boring:düz havşa açma
counter sinking:konik havşa açma
coupling:kavrama, kaplin
course:kaba, kalın
crest:vida dişinin tepesi
cross-slide:çapraz kızak
cross-wise:enlemesine
crown gear:akış dişlisi
crusible:pota
cupola:kupola, döküm ocağı
curling:saç kıvırma, kenar kıvırma
cutting edge:kesme yüzü, kesme ağzı
cutting fluid:kesme sıvısı
cutting force:kesme kuvveti
cutting speed:kesme hızı
cyaniding:siyanürle sertleştirme
cycle: çevrim
dead center:sabit punta
dedendum:diş dibi (dişlide)
deep drawing:derin çekme
deep-hole drilling machine:derin delik delme tezgahı
deformation processes:bozundurma süreçleri
depreciation:amortisman, aşınma, kıymetten düşme
depth gage:derinlik mastarı
depth of cut:kesme derinliği
dial indicator:komparatör
dial:kadran, kontrol saatlerinin yüzü
diametral pitch:kutur diş arası
diamond tools:elmas takımlar
die casting:pres döküm
die:kalıp; pafta kalıbı (erkek diş açma aleti)
diffusion:yayınım, difüzyon
direct arc furnace:ark fırını
disc:disk, yuvarlak plaka, kurs
discontinuous chip:kesme talaş
disposable pattern:harcanır model
distortion allowance:çarpılma payı, bozulma payı
dividing head:bölüm aynası, divizör
dog:fırdöndü, kanca, tornalamada kullanılan ara mesnet
double housing planer:çift sütunlu planya
double margin drill:çift zırhlı matkap
down milling:eş yönlü frezeleme
draft allowance:çekme payı
drag:alt döküm derecesi
draw bar:çekme çubuğu, çektirme
draw-cut shaper:çeker keser vargel
drawing die:çekme kalıbı
drawing:çekme
drill chuck:matkap aynası, mandren
drill file:delik tesviye eğesi
drill performance:matkap verimi
drill point:matkap ucu
drilling machine:delme tezgahı, matkap tezgahı
drive:tahrik
drop forging:şahmerdanda dövme
drop hammer:serbest düşüşlü tokmak, şahmerdan
drug:alt derece
drum lathe:kampana tornası
drum:tambur
dry-run operation: boşta çalıştırma
ductility:yumuşaklık, süreklilik
duplicating machine:kopye makinası
dwell: bekleme (süresi)
dye:boya, boyamak
dynamometer:dinamometre
eccentric:eksantrik, dış merkezli; kam
elastic limit:esneklik sınırı
elastic:esnek, elastik
elasticity:esneklik
electric discharge machining:kıvılcımla malzeme işleme
electrode:elektrot, elektrik kaynak çubuğu, elektrik kutup çubuğu
electroforming:elektrikle şekillendirme
electrohydraulic forming:elektrohidrolik şekillendirme
electromechanical grinding:elektro mekanik taşlama
electroplating:elektroliz yoluyla kaplama (galvanoplasti)
electroslag welding:cürufaltı kaynağı
electrotinning:elektrikle kalaylama
element:öğe, eleman
elongation:uzama
embedding:gömülme
embossing:kabartma
emery paper:zımpara kağıdı
emery:zımpara
emulsion:sütsü, sübye, emülsiyon
enamel:emaye
end clearance angle:uç boşluk açısı
end cutting edge angle:yan ağız açısı
end-mill cutter:parmak freze
endurance:dayanım, sürme
engine lathe:torna tezgahı
equipment:aygıt, aparat, ekipman
etching:asitle aşındırma, dağlama
expansion reamer:genişletme raybası
expansion:genişleme
explosive forming:patlama yoluyla şekillendirme, patlama kalıplaması
extract:özüt
extraction:özütleme
extrusion:ekstrüzyon, kalıptan basma, darçıkım
face milling cutter:alın frezesi, alın işleme çıkısı
face milling:alın frezeleme
face plate:fırdöndü aynası
face:alın, yüz
facing:alın tornalama işlemi
fastening:sıkıştırma, bağlama
fatique:yorulma, hareket halindeki aksamın yorulması
feed rod:talaş mili
feed:ilerleme, besleme
feedback:geriye besleme
feedrate:talaş kaldırma hızı, ilerleme hızı
feeler gage:hassas mastar
ferrous metal:demirli, demirden oluşan metal
file:eğe, törpü
filing:törpüleme, eğeleme
fillet weld:pervaz kaynağı
fillet:pervaz
fillister head screw driver:yıldız uçlu tornavida
fillister head screw:yıldız başlı vida
fine:ince
finish allowance:işleme payı
finishing cut:ince işleme
finishing teeth:kalibre ağızları
finishing:son işleme
fit:alıştırma, geçme
fixed-cycle: sabit çevrimli
fixture:bağlama aygıtı, bağlama düzeni
flama hardening:alevle sertleştirme
flame cutting:oksijenle kesme
flange:flanş; bağlantı, birleşme yüzü
flank (gear):diş yanı
flank wear:serbest yüzey aşınması
flash welding:yakma alın kaynağı
flat file:yassı eğe
flexibility:esneklik
floor molding:yer dökümü
flute:yiv, oluk (matkapta)
fly nut:kelebek somun
fly-cutter:yaprak çakı
follower rest:gezer yatak
forging:dövme
form milling cutter:modül freze bıçağı, profil frezesi
forming:şekillendirme
foundary process:dökümcülük
foundation:temel
fracture point:kopma dayanımı
fracture:kırılma, kopma
frame:iskelet, çerçeve, şasi, gövde
friction disc:sürtünme aynası
friction drive:sürtünmeli tahrik, sürtünme mekanizması
front pilot (broaches):ön kılavuz
furnace:tav fırını, ocak
fuse:sigorta; madenin sıcaklık dolayısıyla sıvı haline gelmesi; kaynayıp birleşme
gage (or gauge):mastar, ölçü, birim, gösterge, ölçü aleti
gage block :johnson mastarı
galvanizing :galvanizleme
gang drilling machine :çok milli delme tezgahı
gasket :conta
gasket ring :conta bileziği, salmastra bileziği
gate :aralık, kapı
gear :dişli
gear train :dişli düzeni; birbirine geçmiş müteaddit dişli tertibatı
gear-cutting machine :çarklara diş açma makinası
girder :kiriş, payanda, putrel, kuşak
goggles :kaynakçı gözlüğü
grain :tane
grain size :tane büyüklüğü
graphite :grafit; saf ve yumuşak karbon
gravity sintering :ağdırmalı külçeleme
gray cast iron :kır dökme demir
grease :gres yağı
grease gun :gres pompası
grinding :taşlama
grinding machine :taşlama tezgahı
grinding wheel :zımpara taşı, taşlama taşı
grinding wheel dresser :zımpara taşı düzelticisi
grindstone :bileyi taşı
grit :maden talaşı, maden kırıntısı; iri taneli kum
grub screw :yarık başlı makina vidası, saplama vidası
gun drill :namlu matkabı
hacksaw blade :el testere bıçağı
hacksaw machine :kollu testere makinası
hammer :çekiç
hand milling machine :el freze tezgahı
hardenability :Sertleşebilme
hardness :Sertlik
headstock :tornada başlık tarafı, torna aynası, torna feneri, tahrik tertibatı
heat treatment:ısıl işlem
helical gear:helis dişli
helical spring:helezoni yay
helical: helisel
helix angle:helis açısı
herringbone gear:çavuş dişli
high speed steel:hava çeliği, yüksek hız çeliği
hobbing:azdırma
honing:honlama, ince taşlama, parlatma, bileme
horn press:mahmuzlu pres
hose:hortum
hot spinning:sıcak sıvama
hot working:sıcak işleme
hub:göbek (kasnak, dişli vb. göbeği)
hydraulic press:hidrolik pres
hydraulic shaper:hidrolik vargel
hypoid gear:hipoid dişli
I-beam :I profilli demir, I-kirişi
idler gear:avara dişli
image: görüntü
impact:çarpma, darbe, şok
impurity:pislik, kir, yabancı madde
inclined press:eğik pres
indentation:çukuriz
independent chuck:çeneleri ayrı sıkılır ayna, mengeneli ayna
index head:bölümlü başlık
indicator:gösterge, sayaç
induction hardening:endüksiyonla sertleştirme
ingot:ingot, külçe
injection molding:enjeksiyonlu kalıplama
inserted tooth cutter:değişebilir ağızlı çakı, çanak freze
inspection:kontrol, muayene
instability:dengesizlik
installation:yerine takma, kurma, montaj, tesis
instruction manual: Talimat Kılavuzu
instrument:alet, cihaz, ölçü aleti
insulation:izole, yalıtma, tecrit etme
interference fit:sıkı geçme, temaslı alıştırma
internal grinding:iç silindirik taşlama
investment casting:hassas döküm
item: husus
jack:kriko
jam nut:kontra somun, sıkıştırma somunu
jaw:çene, mengene veya ayna çenesi
jig borer:hassas oyma tezgahı
jig:delme kalıbı
job lot production:parti imalatı, karışık mal imalatı
joint:eklem, mafsal, oynak yeri, ek yeri, bağlantı, tesbit yeri
journal bearing:kaymalı yatak
key seat:kama yatağı
key:kama
keyway:kama yuvası, kama oluğu
killed steel:söndürülmüş çelik
knob:topuz, tokmak, düğme
knuckle joint press:mafsallı pres
knurled nut:tırtıllı somun, tırtıllı el ayar somunu
knurling tool:tırtıl çekme aleti
knurling:tırtıl çekme
labor (or labour):iş, işçilik
land:faz
lap joint:bindirmeli bağlantı
lap welding:bindirmeli kaynak, iki parçayı üst üste bindirerek yapılan kaynak
lapping:parlatma, lepleme
lateral :yanal
lathe :torna
lead :kurşun
lead screw :vida açma mili (tornada)
leather :deri
lever :levye, kol, manivela, kumanda kolu
linkage :bağlantı, mekanizma, düzen
lip angle :kenar açısı
live center:döner punta
lock nut :kontra somunu
longitudional :boyuna, uzunlamasına
lubricant :yağlama maddesi
lubricating gun :yağ tabancası
lubrication :yağlama
lubricator :yağdanlık, gresörlük
machinability :işlenebilirlik
machine bed :tezgah gövdesi
machine frame :tezgah gövdesi
machine molding :makinalı kalıplama
machine screw :makina vidası, civata başlı vida, somunlu vida
machine shop :atelye, işlik
machine tool :takım tezgahı
machining time :işleme zamanı
machining: işleme
magnet :mıknatıs
magnetic chuck :mıknatıslı ayna
maintenance :bakım
malleable :dövülgen
malleable iron :dövülgen demir
mandrel :mandrel, malafa, torna punta veya matkap başlığı
manual :elle işleyen, elle çalıştırılan; el kitabı
manufacturing processes :imalat yöntemleri
margin (drills) :faz, zırh
martensite :Martensit
mash seam weld :ezme dikiş kaynağı
masking :maskeleme
mass production :seri imalat
material :gereç, malzeme
measurement :ölçme, ölçü
measuring instruments :ölçme aletleri, ölçme cihazları
mechanism :mekanizma, tertibat
medium fit:orta sıkı alıştırma, tatlı alıştırma, tatlı geçme
mesh :tel örgü, örgü süzgeç; birbirine geçme, dişlilerin temas halinde olması
metal removing:talaş kaldırma
metal spinning:sıvama
metal spraying:metal püskürtme
metal:metal
metrology:ölçme bilimi
mica:mika
micrometer:mikrometre
mild steel:yumuşak çelik
milling cutter:freze çakısı
milling machine:freze tezgahı
mirror image: ayna görüntüsü
monel metal:monel pirinçi
morse taper:mors konikliği
mould (or mold):döküm kalıbı, kalıp dökme
multiple cut:çoklu kesme
multipoint:çok ağızlı takım
nail puller:kerpeten
nail:çivi
natural:doğal, tabii
neck (drills):boyun
needle bearing :iğneli rulman
needle file:saatçi eğesi
needle:iğne, ibre
nipple:nipel, boru rakoru, meme, meme ucu
nitriding:nitritleme
nodular iron:yumrulu demir
nominal size:nominal ölçü
nonferrous metal:demir içermeyen metal
normalizing:normalleştirme tavı
nose: uç
notching:kertikleme
numerical control:sayısal denetim
nut:somun
offset: kaydırma, sapma
offset:kaçıklık, sapma, yerinden kaçma
oil bath:yağ banyosu
oil screw gun:vidalı yağ pompası
oil tempered:yağda tavlanmış
oil:yağ
open-end wrench:açık ağız anahtar
open-hearth furnace:siemens-martin fırını
operation:işlem
ore:cevher
oxidation:oksitlenme, paslanma
oxy-acetylene welding:oksijen kaynağı
panel:pano, tablo, şalter veya kontrol saatleri panosu; plaka
parallel file:düz eğe
Parkerizing:parkerleme
pattern :model (dökümcülükte)
pattern allowance :kalıp payı
pellet :topak
penetration :girinim, penetrasyon
percussion press :vurgu presi
perforating :delikleme
permeability :geçirgenlik
piercing :delme (Mannesman metodu)
pig iron :pik demir
pin :pim, perno, muylu, şiş, iğne
pincers :kerpeten, kıskaç, pense
pinion :küçük dişli
pipe :boru
pipe wrench :boru anahtarı
pit molding :kuyu dökümü
pitch :hatve, vidanın her dişte ilerleme miktarı, iki diş arasındaki uzaklık, adım
pitch circle:diş açıklığı dairesi, bölme dairesi (dişlide)
plain milling cutter:silindirik freze bıçağı
plain milling machine:düz freze tezgahı
planer:planya
planetary gear:gezegen dişli, gezer dişli, planet dişli
planetary milling machine:gezegen başlı freze tezgahı
plant:fabrika, tesis, atölye
plastic:plastik
plate:levha, plaka
plating:kaplama
pliers:pense
ploughing force:sürtme kuvveti, kazma kuvveti
plug gage:delik mastarı
plug:tapa, tıkaç, elektrik fişi
plumber:tesisatçı
pneumatic gage:havalı mastar
pneumatic hammer:havalı tokmak
pneumatic rammer:havalı (pnömatik) şahmerdan; basınçlı hava tokmağı
point angle (drills):uç açısı
pointer:gösterge, ibre
polishing:parlatma, polisaj
porosity:gözeneklilik
powder metallurgy:toz metal bilimi
precipitation hardening:çökelterek sertleştirme
precision:hassasiyet
press:pres, cendere, presle basma
pressing:presle şekillendirme, presle basma işlemi
process:süreç
product:ürün
production:üretim
profiling machine:kopye tezgahı
protractor:açı ölçer
puller:çektirme
pulley:kasnak, makara
punch:zımba
punching:zımba ile delme, presle delme
quality control:kalite kontrolu
quantity:miktar, nicelik
quench hardening:su verme sertleştirmesi
quenching:su verme
quick return mechanism:vargel mekanizması
rack:kremayer dişli
ram:şahmerdan tokmağı, pres kütüğü
rammer:şahmerdan
raw:ham, işlenmemiş, tabii
reamer:rayba
reaming:raybalama
recess:oluk, oyuk, girinti
red hardness:kızıl sertlik
refractory:tuğlamsı
reinforce:takviye etme, kuvvetlendirme, sağlamlaştırma
relief angle:freze bıçağının arka yüzü ile kesilen parça arasındaki açı
remote control:uzaktan kontrol
removable pattern:sökülebilir model
residual stress:artık gerilme
resin:reçine, akındırık
resistance welding:direnç kaynağı
retaining ring:tesbit segmanı, tesbit bileziği
revolver head:döner kafa, döner başlık
rigid:esnemez
ring gage:yüzük mastar
ring:bilezik, halka, piston segmanı
riser:oluk
riveting:perçinleme
rod:çubuk, kol
roll forging:dövmeli hadde
roll forming:haddeleme
roller bearing :makaralı yatak
roller:merdane, rulo, silindir
rolling mill:hadde makinası
rolling:haddeleme
rotation:dönme, bir eksen etrafında dönme, rotasyon
roughing cut:kaba işleme
roughing teeth (for broach):kaba kesme ağızları
roughness:pürüzlülük
round file:yuvarlak eğe
rubber:lastik, kauçuk
running fit:döner alıştırma, oynar alıştırma
run-out:salgı
rupture strength:kopma dayanımı
rust:pas, paslanma
saddle:oturak, eyer, boyun
safety pin:emniyet pimi
sampling:örnek alma
sand:kum
saw milling cutter:testere ağızlı freze çakısı
saw type cutter:testere tipi çakı
sawing machine:testere tezgahı
scale:ölçek
scissors:makas
scrap:hurda
screw cutting:vida açma
screw driver:tornavida
screw machine:civata makinası
seal:keçe, yağ keçesi
seam welding:dikiş kaynağı
seaming:ekleme, dikiş
sensitivity:duyarlık, hassasiyet
set screw:tesbit vidası, kontra vida
set-up time:hazırlık zamanı
shaft:döner mil, şaft
shake allowance:tıklama payı
shank cutter:parmak freze
shank:kesici kalem sapı, şaft
shaper:vargel
shaving:traşlama
shear angle:yarma açısı
shear strength:kesme dayanımı, kayma dayanımı
shearadizing:toz çinko ile galvanizleme, çinko emdirme
shearing:(preste, makasta) kesme
sheathing:kaplama
sheave:oluklu kasnak, makara
sheet metal screw:saç vidası
sheet metal shears:teneke makası
sheet:levha
shell reamer:takma rayba, kovan rayba
shift:vardiya; yerinden oynatma, yer değiştirme, vitese geçirme
shim:şim; dişliler veya hareketli yüzeyle arasındaki açıklığı ayarlamak için kullanılan madeni levhalar
shock resistance:sarsım direnci
Shot peening :bilyalı yüzey dövme
shrink fit:sıkı geçme, sıkma alıştırma
shrinkage allowance :çekilme payı
side milling cutter :silindirik alın freze bıçağı
side rake angle :yan talaş açısı
sieve :elek
silicon :silisyum
silver :gümüş
sine bar :sinüs çubuğu
single block stop: satır satır durdurma
sintering :külçeleme, sinterleme
skilled :kalifiye
slab :slab, yassı kütük
slab milling :vals frezeleme
slag :cüruf, dışık, gömlek, kovan, mil üzerine bilezik gibi geçen parça; manşon (boruda)
slide:kızak
slideway:kızak
sliding fit:kayar alıştırma, kayar geçme
slip plane:kayma düzlemi
slitting file:oluk eğesi
slitting:dilme, yarma
slotter:yarma frezesi
snap gage:çeneli mastar
snap ring:tesbit segmanı, yaylı tutturma bileziği
soaking pit:çelik demlendirme fırını
socket adapter:cırcır anahtarı
socket wrench:lokma anahtarı
socket:yuva, soket, priz
soldering:lehimleme
spanner:civata anahtarı
spare:yedek, fazla
specific:özgül
specification:specifikasyon; makina veya cihazın özellikleri, kendine has ölçüleri
specimen :numune, örnek
spindle :fener mili
spindle support :mil desteği
spinning :sıvama
spirit level : düzeç, kabarcıklı düzeç, su terazisi, tesviye ruhu, freze oluklu kayar geçme yapma; iç ve dış
spline : kama, dil
spot face:pul yatağı
spot welding:punta kaynağı
spraying:püskürtme
spring lock washer:yaylı rondela
spring washer:yaylı rondela
spring winding:yay sarma
spring:yay
sprocket:zincir dişlisi, cer dişlisi
sprue:döküm deliği
spur gear:düz dişli
square file:dörtköşe eğe
square nut:dörtköşe somun
stability:dengelilik
stainless steel:paslanmaz çelik
standard deviation:standart sapma, tek biçim sapması
standard:standart, tek biçim, ölçünlü
stem:sap, gövde
step drill:kademeli matkap
stiff:bükülmez
storage:depolama
strain hardening:uzama sertleşmesi, gerinim sertleşmesi
strain:gerinim
strength:direnç, mukavemet, dayanım
stress:gerilim
stretch forming:uzatarak, gererek şekillendirme
strip:şerit, lime, kuşak, band
stripping machine:sıyırma makinası, soyma makinası
stroke:kurs
structure:yapı
stud:saplama, başlıksız civata
submerged are welding:toz atı kaynağı
super finishing:hassas perdahlama
superfine file:ince perdah eğesi
surface finishing:yüzey perdahlama
surface hardening:yüzey sertleştirme, semente etmek
swaging:tokaçlama
sweep pattern:silmeli model
Synchronization:senkronize etme; aynı anda ve beraber
tailstock :torna punta başlığı
tang (drill) :sökme ucu (konik şaftlı)
tap :klavuz
tap hole :klavuz deliği
taper :konik
taper attachment :konik tornalama aygıtı
taper file:konik eğe, fare kuyruğu eğe
taper gage :koniklik mastarı
taper reamer :konik rayba
taper turning :konik tornalama
tapered roller bearing :konik makaralı yatak
tapping :kılavuz çekme, kılavuzla diş açma
tapping machine :dişi vida dişi çekmek için kılavuz tezgahı
tempering :tavlama
template :şablon
tensile strength :çekme dayanımı
tension :gerginlik
thread :diş
thread cutting :diş açma, vida açma
thumb nut :dış yüzü tırtıllı dairesel (silindirik) somun
thumb screw :elle gevşetilip sıkıştırılan vida, silindirik başlı ayar civatası
tin: kalay, teneke
tip: uç (kalemde)
titanium: titan
tolerance: pay, tolerans
tommy bar: lokma anahtar kolu
tool compensation: kesici telafisi
tool cutter edge angle: ayar açısı
tool cutter: kalem
tool cutting edge inclination: meyil açısı, eğim açısı
tool holder: kalem tutucu, kalemlik, kater
tool included angle: uç açısı
tool length offset: takım boy telafisi
tool life: takım dayanma zamanı
tool minor cutting edge angle: yan bileme açısı
tool normal clearance angle: serbest açı
tool normal rake angle: talaş açısı
tool normal wedge angle: kama açısı
tool offset: takım kaydırma
tool post: kalem tutacağı, kater
tool slide: takım kızağı
tool: alet, takım, torna bıçağı
toolroom: takımhane
torch cutting: üfleçle kesme, kaynakla kesme
torch: şaloma, üfleç, hamlaş, asetilen alevi
transition fit:ara geçme
triangular file:üçköşe eğe
T-slot cutter :yarık freze bıçağı, T-kanalı açma bıçağı
U-beam :U profilli demir, U-kirişi
workpiece: iş parçası